Winkelwagen

Column Michelle Meens

By 1 december 2020november 4th, 2021Column

Overnames
Overnames overnames overnames, het bierlandschap zit er vol mee!
Recentelijk weer een overname van een mooie speciaalbierbrouwer op een noordelijk eiland, opgeslokt door een multinational..

Onafhankelijke brouwers
Mijn bierhart werd geraakt op het moment dat het nieuws naar buiten kwam. Geruchten waren er overigens al veel langer.
Zeker omdat ik de verhalen ken van opa Leo. Weliswaar via mijn vader want opa heb ik niet gekend. Verhalen over de Nederlandse Brouwers die elk jaar op stap gingen in Amsterdam, aansluitend aan de vergadering van het centraal brouwerij kantoor. Ik herinner me de verhalen over dat opa tussen de andere brouwers zat, helemaal achteraan. De rangorde was immers verdeeld naar rato van de hectoliters. Hij sprak met de heren van de andere brouwerijen, allen nog onafhankelijk in die tijd. Van vrouwen aan het roer was overigens toentertijd absoluut geen sprake. Vrouwen in een bierwereld, dat kon niet!

Kleine baas
Maar enfin, ik dwaal af. Het grote geld haalt onze familie absoluut niet over om die anderen te volgen en onze brouwerij te verkopen. Nee, wij zijn brouwers in hart en nieren en onze betovergrootvader Henri zei het toen al: ‘Liever kleine baas dan grote knecht’. En dat zelfs in deze coronatijd.

Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”