Winkelwagen

Q&A Martijn Meens

By 1 juni 2022Column

Thomas:
Welk onderdeel van brouwen vind jij het leukst?

Martijn Meens:

Brouwen en bakken lukt niet altijd, is een oud gezegde.

Als je een constant en prijswinnend Pilsener bier wil brouwen, betekent dit dat je heel nauwgezet steeds hetzelfde recept moet volgen. Vrij saai dus. Wel moet je steeds alert zijn op eventuele afwijkingen.

Het echte interessante begint echter bij de vergisting en lagering. Hier worden de in het brouwhuis gevormde moutsuikers omgezet in alcohol en koolzuurgas, alsmede in een duizendtal andere natuurlijke smaakstoffen, die alle in meer of mindere mate bijdragen aan de bierkwaliteit en smaak.

Dit is een natuurlijk bio-chemisch proces waarbij je niet alle parameters steeds in de hand hebt. Je hebt namelijk te maken met gistcellen, die een levend organisme zijn en die met kleine variaties in onder meer ouderdom, druk, tijd en temperatuur heel andere smaakstofjes kunnen vormen dan gewenst.

Dit maakt de bierbereiding zo spannend. Iedere tank moet dan ook constant gemeten en geproefd worden, zodat het eindresultaat steeds hetzelfde is.

En dat we met als uiteindelijke resultaat samen met mijn team, weer een prijs in de wacht kunnen slepen. Dat geeft mij een enorme voldoening.

Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”