Frisse Cheesecake met Alfa Edel Pils bereid
Bier is lekker. En zeker als het van Alfa is. Smaakvol om te drinken, maar zeker ook te gebruiken in de keuken voor koken en bakken. Alfa Edel Pils, Alfa Krachtig Dort, Alfa Oud Bruin en ook onze bokbieren zijn uitermate geschikt voor culinaire hoogstandjes. Zo is ons Edel Pils in het onderstaande gerecht gebruikt bij de bereiding van een overheerlijke cheesecake. Misschien niet voor iedereen meteen zo voor de hand liggend, maar laat je eens verrassen door de frisse smaak die dit oplevert. Met dank aan Kevin van Veen #KEVDUCHEF uit Maastricht.
BENODIGDHEDEN
Bodem:
200 gram bloem
1 geklutst ei
125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
60 gram witte basterdsuiker
Cheesecake:
800 gram Philadelphia
3 geklutste eieren
120 gram witte basterdsuiker
350 ml Alfa Edel Pils
5 blaadjes gelatine
40 gram custardpoeder
2 citroenen
Tube gele kleurstof (bij de supermarkt verkrijgbaar)
Topping:
200 gram ongezouten roomboter
45 gram bloem
250 ml volle melk
120 gram poedersuiker
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de taartvorm in met boter.
- Zeef het bloem en kluts het eitje voor de bodem.
- Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed dit tot een stevig deeg.
- Verdeel het deeg over de bodem van de taartvorm en prik hier met een vork gaatjes in.
- Bak de bodem 15 minuten af en laat ‘m afkoelen.
- Nu beginnen we aan de cheesecake; laat de blaadjes gelatine 5 minuten weken in koud water.
- Knijp na 5 minuten de blaadjes uit en doe ze samen met 75ml water in een pannetje. Verwarm het tot de gelatine is opgelost maar zorg ervoor dat het niet kookt. Gooi het bier hierbij en laat het afkoelen in de koelkast.
- Meng de Philadelphia met de geklutste eieren en gooi hier de basterdsuiker bij.
- Knijp 1,5 citroen uit in je mengsel en snij de overgebleven citroen op in kleine stukjes en gooi dit ook door je mengsel heen.
- Om het gele effect te krijgen, knijp je een tube kleurstof leeg en roer je deze door je mengsel heen.
- Voeg hierna je bier-gelatine toe en schep de custard erdoorheen.
- Verdeel dit over de bodem heen en bak dit geheel ongeveer 55 minuten af.
- Voor de topping verwarmen we 250 ml volle melk in een pannetje samen met de bloem. Zodra het kookt zet je het vuur laag en blijf je continue roeren. Doe dit ongeveer 5 minuten.
- In een andere schaal klop je de roomboter op samen met de poedersuiker.
- Zodra je warme mengsel is afgekoeld voeg je dit samen met het roombotermengsel en roer je dit goed door elkaar.
- Laat de cheesecake goed afkoelen, zodra deze is afgekoeld kun je (net als een wilde schuimlaag op een biertje) de topping uitsmeren over de cheesecake.
- Laat de cheesecake 4 uur lang opstijven in de koelkast.
Geniet ervan!