Beef & Beer Stoofpotje van rundvlees ingesmeerd met Limburgse mosterd, knolselderij, wortel, prei, ui, laurier, jeneverbes en kruidnagel, vleugje knoflook en dan rijkelijk geblust en gestoofd in Alfa Super Strong, geserveerd met groenten en gebakken krielaardappeltjes en mayonaise.
Naam gerecht:
Beef & Beer
Bereidingstijd:
20 – 30 minuten voorbereiding + 2 tot 2,5 uur stooftijd
Recept geschikt voor:
Ongeveer 5 personen
Benodigdheden:
- 1 kilo Limousinvlees uit Schinnen; sukadelappen of nek, geen mager maar doorregen vlees. Dit is goed doorbloed vlees en heeft daardoor veel smaak
- 3/4 liter runderbouillon, niet te zout, want deze zal inkoken gedurende het stoven
- 3 blikken Alfa super strong bier (NIET koelen!)
- 6 eetlepels Limburgse gladde mosterd
- 400 gram soepgroenten in fijne blokjes (knolselderij, wortel, prei, ui).
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad, 2 jeneverbessen, 1 kruidnagel, peper en zout
- 250 gram roomboter of boerenboter
- Bindmiddel (allesbinder/bruine rouxkorrels)
Bereidingswijze:
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Peper en zout het vlees rijkelijk en meng het dan met alle gladde mosterd. De mosterd goed inmasseren en dan plasticfolie erop drukken. De folie er niet eroverheen spannen, maar erop drukken zodat er geen lucht tussen vlees en folie zit. Dit een nacht in de koeling plaatsen of minimaal 4 uur laten intrekken.
Knoflookteentje fijnsnijden – dus niet in de pers doen! – en bij de helft van de soepgroenten voegen. Dan de roomboter in een grote braadpan laten uit bruisen en het vlees bruin bakken. Pas op: niet te groot vuur want dan bakt het aan door de mosterd. De helft van de groenten met de knoflook op het laatst toevoegen en kort laten meebakken. Zet het vuur vervolgens klein.
Blus dit geheel af met de runderbouillon en twee blikken Alfa Super Strong bier en bewaar 1 blik tot het laatste moment. Tot slot de laurier, jeneverbessen kruidnagel en wat peper toevoegen. Een deksel op de pan/ketel leggen en het zachtjes laten stoven op een klein vuur gedurende 2 à 2 ½ uur. Het zal iets indampen maar dat komt de smaak alleen maar ten goede. Als het te veel indampt en de saus te dik wordt, voeg dan gewoon wat heet water toe. Gedurende deze tijd af en toe voorzichtig doorroeren en na 2 à 2 ½ uur checken of het vlees gaar is. Het moet net wel/net niet uit elkaar vallen zodra je er met de vork op drukt.
Tot slot de bewaarde helft van de groenten toevoegen en nog vijf minuten laten stoven. Dan de laatste fles Alfa Super Strong bier toevoegen en even kort tegen de kook aanbrengen. Lichtjes binden met allesbinder of bruine rouxkorrels. Het mooiste is het om bruine roux korrels te gebruiken. Afproeven en eventueel verder op smaak brengen met peper en zout.
Serveren met (verse) frietjes, sla of groenten en uiteraard een glas Alfa bier; een mooie match is een Alfa Lentebok of een Alfa Herfstbok in het najaar.
Smakelijk eten!