Romige soep van Alfa Lentebok, gember, likje Canisius stroop, reepjes Livarham en grotchampignons, geserveerd met bierbostelbrood en bierboter (boerenboter, rozemarijn, Limburgse mosterd, bieslook en Alfa Edel Pils).
Naam gerecht:
Biersoep
Bereidingstijd:
20 – 30 minuten
Recept geschikt voor:
Ongeveer 4 personen
Benodigdheden:
- 0,5 liter kalfsbouillon of gevogeltebouillon
- 200 gram slagroom/lopende room
- 1 flesje Alfa Lentebok
- 250 gram grotchampignons
- 2 plakken Livarham (of hooiham)
- 2 eetlepels Canisius appelstroop
- Klein knolletje verse gember (ongeveer zo groot als een knikker)
- Peper uit de molen (liefst vierseizoenen peper)
- Bierbostelbroodje (o.a. verkrijgbaar bij Bakkerij Extra in Schinnen).
- Bierboter
- Beetje grof zout (zeezout of Fleur de Sel De Camargue)
- Klontje roomboter (ongeveer 100 gram)
- Scheutje zonnebloemolie
- Allesbinder/rouxkorrel/aardappelzetmeel.
Bereidingswijze:
Laat de roomboter in een pan met dikke bodem langzaam uitbruisen, voeg de zonnenbloemolie toe en de champignons. Bij middelmatig vuur de champignons – in grove stukken/vieren gesneden – licht goudgeel bakken en af en toe roeren. Peper uit de molen toevoegen en afblussen met de bouillon. De Canisius appelstroop toevoegen.
De gember met schil wassen en dan op een fijne schaaf met schil in de soep schaven. Neem hiervoor een knolletje ter grootte van een knikker en schaaf dat voor de helft in de soep.
De lopende room/slagroom toevoegen. Tegen de kook aan brengen en tien minuten laten trekken. De Livarham in dunne reepjes snijden en in vier warme soepkoppen verdelen. Het Alfa Lentebok aan de soep toevoegen en de soep met een bindmiddel licht binden. Niet meer laten koken want dan wordt de soep bitter.
Het bierbostelbroodje een paar minuten in de oven warmen. De bierboter in plakken snijden en op kamertemperatuur op tafel zetten. De broodjes in plakken snijden en serveren met een beetje grof zout.
De hete soep afproeven en in de soepkoppen met de Livarham serveren.
Een heerlijk glas Alfa Lentebok inschenken.
Genieten maar!