
Van sommige dingen kun je geen genoeg van krijgen. Limburgs gehaktbrood is daar een mooi en vooral bijzonder smakelijk voorbeeld van. Een gerecht dat zowel warm als koud gegeten kan worden en dat door jong en oud gewaardeerd wordt. Relatief eenvoudig te maken en met een niet al te lange bereidingstijd ideaal voor mensen met zin in iets lekkers maar die daarvoor niet uren in de keuken willen staan!
Naam gerecht:
Limburgs gehaktbrood
Bereidingstijd:
45 minuten bereiden & 45 minuten oventijd
Recept geschikt voor:
4 personen
Benodigdheden:
- 1 rode ui
- Boter
- Alfa Krachtig Dort
- 1 prei
- 500 gram gemengd gehakt
- Zout
- Peper
- 1 ei
- 1 eetlepel Limburgse mosterd
- Paneermeel
- Olie
- Gehakte kruiden zoals tijm, salie, dragon
Bereidingswijze
De ui schoon maken en heel fijn hakken. De ui even aanbakken in een beetje boter zodat de stukjes iets bruin worden. Echter niet te bruin! Hierna afblussen met bier en goed door verwarmen. Vervolgens even laten afkoelen.
Terwijl het ui-mengsel afkoelt kun je de prei heel fijn snijden en goed wassen. Omdat er nog zand tussen de laagjes kan zitten, eerst snijden en daarna dus pas goed afspoelen.
Tip: Vergeet niet de oven alvast voor te verwarmen!
Dan het gehakt zelf. Voeg zout, peper, Limburgse mosterd en het ei toe en kneed alles zorgvuldig door. De gebakken en met Krachtig Dort afgebluste uien kunnen tegelijkertijd met de fijngesneden prei toegevoegd worden, samen met een paar lepels paneermeel. Nu wederom alles doormengen. Het gehakt moet nu goed tot een bal te vormen zijn. Mocht dat nog niet helemaal lekker gaan, dan is er nog geen man of vrouw overboord. Gewoon nog wat paneermeel toevoegen. Proef het gehakt even af en vorm het dan tot een ronde bal. Maar we willen een broodvorm die makkelijk te snijden is dus druk de gemaakte bal met twee natgemaakte handen die tot een langwerpig brood(je). Klaar! Laat dit nu ongeveer een half uurtje in de koelkast rusten.
Vet een bakschaal in en maak een mengsel van de olie, Krachtig Dort bier en de gehakte kruiden. Maak genoeg om een aantal keren het gehele brood te kunnen bestrijken. Bak nu op 180⁰ C gedurende 45 minuten het gehaktbrood, terwijl je het geregeld met dit mengsel afstrijkt.
En dan kan het genieten beginnen! Eet het als onderdeel van de warme maaltijd (en neem er gerust een Alfa Bier bij, dat mag ook een lekker Edel pils zijn) of gebruik het koud als broodbeleg. Dan is het nog net zo lekker.
Bon appetit!
Door Netty Engels
Netty Engels is gespecialiseerd in de Limburgse keuken en schreef inmiddels meer dan 30 uiteenlopende kookboeken waarvan veel met Limburgse gerechten.