Winkelwagen

Al bijna 150 jaar een (h)eerlijk ALFA Edel Pils

By 10 juli 2019Nieuws

De oprichting van onze brouwerij in 1870 kan worden gezien als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We waren als het ware onze tijd ver vooruit. Als van oorsprong boerenbedrijf konden we namelijk door de bierbrouwerij dagloners ook in de winter voorzien van arbeid en ze daardoor broodwinning garanderen. Dat wat betreft de medewerkers.

Ook op het gebied van het milieu hebben we door de jaren heen steeds nieuwe initiatieven ondernomen. Of het nu gaat om waterbesparing, CO2-vermindering of energiemaatregelen, we zijn eigenlijk al bijna 150 jaar duurzaam onderweg!

Al rond 1900 werd er, via de aanschaf van een zogenoemde Berieslungskühler, bespaard op warm water en vlak na de oorlog realiseerden we nog eens 20% besparing door wederom te investeren in een nieuwe koeltechniek. Tegelijkertijd kon er ook met 10% minder kolen gewerkt worden voor dezelfde productie. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw, dus nog ver voor het milieu hoog op de agenda’s van de politiek of het bedrijfsleven stond hebben we echt grote stappen gezet. Een eigen waterzuiveringsinstallatie op natuurlijke wijze via riet- en biezenvelden in 1970, brouwhuis optimalisatie in 1980 (20% energiewinst!) en een 50% vermindering van CO2-inkoop door efficiënt hergebruik tijdens de productie.

We blijven steeds op zoek naar duurzamere methodes en hergebruik. In 2013 kwamen we als tweede uit de bus tijdens een benchmarkonderzoek naar energiezuinige middelgrote brouwerijen. In Europa! Dus van alle middelgrote brouwerijen in heel Europa behoren wij al enige tijd tot de allerzuinigste op het gebied van energie.

In 2015 zijn we over gegaan op 100% groene stroom en gas en op LED-verlichting. Door een aanpassing aan onze spoelmachine is er nog eens een besparing op energie en waterverbruik bewerkstelligd. Bij ons zit duurzaamheid in het bloed. In 2018 is er een nieuwe fles ontworpen waarbij we circa 5% minder glas gebruiken.

Wilt u meer weten over de highlights van de gerealiseerde maatregelen op het gebied van duurzaamheid door de jaren heen, klik dan op deze link.

Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”