fbpx

Winkelwagen

ALFA-verzamelaar Frans Haerden komt precies één glas tekort

By 12 juli 2019Nieuws

Frans Haerden verzamelt al een half mensenleven alles van het biermerk Alfa. Hij startte daar pakweg veertig jaar geleden mee in de vaten- en flessenvullerij van ALFA bierbrouwerij. Frans was nog niet zo lang in dienst en hard op weg een allround medewerker te worden, volledig vertrouwd met het brouwersvak. ”Ik ben nooit meer weggegaan”, zegt hij. ”En ik heb hier altijd met plezier gewerkt. Als ik straks met pensioen ga heb ik er vijftig jaar op zitten!”

Daar in die vullerij werd het zaadje geplant dat leidde tot een collectie Alfa-artikelen zonder weerga. ”Zelfs onze directeur Harry Meens wint het met zijn aantal niet van me”, stelt hij, terwijl pretoogjes oplichten. ”Het begon met het losweken van etiketten op de flessen die het bedrijf inrolden. Dat trok me, ik had al eerder iets met verzamelen. Van lieverlee werden dat meer en meer exemplaren van biermerken wereldwijd……. Alles sparen werd daardoor onhaalbaar. Dit frustreerde en daarom heb ik op zeker moment een keuze gemaakt.” Dat moment kwam toen hij het respectabele aantal van 140.000 stuks aantikte. De dozen, mappen, ordners en klappers stapelden zich op in zijn huis vlak naast de brouwerij.”   …. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft na jaren sparen, speuren, ruilen en af en toe iets aanschaffen achterhaald wat hij zocht. Verwacht niet alleen de gebruikelijke etiketten, flessen, kratten, vaatjes, glazen en pullen of fles-openers, viltjes en asbakken. Een niet complete opsomming toont een miniatuur treinwagen, een ALFA vrachtwagen op klein formaat, spandoeken, bedrijfskleding, vlaggen en zeildoeken, briefpapier, videobanden, de lichtlantaarn van het voormalige restaurant tegenover de brouwerij, postzegels, krantenknipsels, diploma’s en getuigschriften…
“Alles origineel en voorzien van een bedrijfslogo”, volgens een trotse Frans.

 

 

 

Bron:
Alfa-verzamelaar Frans Haerden komt precies één glas tekort, VIA Heerlen, 08 mei 2019. Door Hub Bertrand
Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”