Winkelwagen

Dagboek van een rondleider

By 31 augustus 2020Nieuws

Dagboek van een rondleider

Piet Vrinssen werkt al 15 jaar bij Alfa als rondleider. Piet is 73 jaar oud, woont in Oirsbeek en gaat graag in zijn vrije tijd met vrienden op pad. Piet vertelt graag aan ons hoe een dag in zijn leven eruit ziet.

Om 13:15 u staat voor mij vandaag de eerste rondleiding gepland, daarom kan ik in de ochtend nog lekker genieten van een kop koffie in het zonnetje. De laatste weken was het hier in Limburg al zo warm in de ochtend, dat het niet te doen was om rustig in de tuin wakker te kunnen worden. Heerlijk is dat om pas later op de dag te hoeven beginnen met werken.

Voorheen werkte ik fulltime bij een assurantiebureau. Wat een tijd was me dat.. Ik heb nooit op kantoor gewerkt, maar altijd in de buitendienst. Ik bezocht mijn klanten altijd thuis. Toentertijd was ik al veel bezig met klanten en vond ik het vele contact met de verschillende mensen fantastisch. Ik werkte vaak van 09:00 u tot 22:00 u. Ik haalde er veel voldoening uit, maar toch had ik het op een gegeven moment gehad en wilde ik minder gaan werken. Daarnaast ging ik bijna met pensioen, dus werd het sowieso tijd om rustiger aan te gaan doen.

In het parochieblaadje zag ik de vacature staan voor rondleider bij de Alfa Brouwerij in Schinnen. Ik heb gesolliciteerd, werd aangenomen en geniet nog steeds tijdens elke rondleiding van de sfeer en de gezelligheid.

Terwijl ik mijn koffie opdrink, geniet ik nog even van mijn ochtend. Om 12:00 u brengt mijn vriendin mij naar de brouwerij, want mijn auto staat nog bij de garage voor een keuring. Zodra ik bij de brouwerij aankom, komt de heerlijke geur van vers gebrouwen bier me tegen moet. Zelfs na al die jaren, gaat die geur me niet tegenstaan. Héérlijk! Nadat ik boterhammen heb gesmeerd, de tap heb aangesloten en alles heb gecheckt, komen de eerste gasten al binnen. In het proeflokaal begint en eindigt de rondleiding. Ik neem plaats achter de bar en begin met de rondleiding zodra iedereen is gearriveerd.

Vanwege het corona virus bestaan de groepen op het moment maar uit 20 man. Het is mooi om persoonlijk contact te hebben met de bezoekers. Na een korte introductie geef ik het woord aan Jozef Meens (1e generatie), die op een interactieve manier vertelt over het ontstaan van de Brouwerij. Ook Henri Meens (2e generatie), Leo Meens (3e generatie) en Harry Meens (4e generatie) zijn aanwezig en vertellen voluit over hun tijd bij de brouwerij.

Uiteraard geef ik alle bezoekers een Alfa Edel Pils van de tap. Lekker koud in een vintage Meens glas; wat wil je nog meer? Met de groep loop ik door de brouwerij terwijl ik over de verschillende brouwprocessen mijn kennis deel. Van de gistkamer naar de filterkamer, langs de brouwketels en de Apollo’s. Ik weet zeker dat me dit nooit zal gaan vervelen.

Het verhaal van Alfa is een mooi, bijzonder verhaal om te vertellen. Elke rondleiding is voor mij weer een moment om naar uit te kijken. Ik vind het fantastisch om de bezoekers op de juiste manier kennis te laten maken met Alfa. Zowel vaste klanten als nieuwe klanten, beide zijn interessant en uitdagend. Op het einde brengt de brouwer nog een kan met Ongefilterd Puur zodat de bezoekers ook daarvan kunnen proeven rechtstreeks uit de filtertanks.

Zodra de rondleiding is afgelopen, poets ik de bar, dweil ik het proeflokaal en sluit ik netjes af. De rondleiding heeft in totaal 2 uur geduurd, dus ik heb de rest van de dag nog om lekker van het weer te genieten. Mijn vriendin haalt me weer op terwijl ik haar vertel over de groep bezoekers die ik deze keer voor me had. Eenmaal thuis heb ik nog genoeg tijd om lekker te genieten van de dag en mijn hobby’s te beoefenen. Heerlijk zo een job waar je je eigen werktijden kan bepalen!

Of ik zelf ook een Alfa-drinker ben? Jazeker! Vanaf jongs af aan drink ik al Alfa. Ik sta volledig achter het merk. Dat maakt mijn werk elke dag weer leuk en speciaal. Ik vind het werk heerlijk en hoop dit nog vele jaren te mogen blijven doen!

Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”