Winkelwagen

150 jaar duurzaam bier brouwen!

By 29 december 2020oktober 15th, 2021Nieuws

Harry Meens:

”Onze missie is om zo min mogelijk C02 uit te stoten per hectoliter, gebaseerd op onze schaalgrootte.”

150 jaar duurzaam bier brouwen

De oprichting van onze brouwerij in 1870 kan worden gezien als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We waren als het ware onze tijd ver vooruit. Als van oorsprong boerenbedrijf konden we namelijk door de bierbrouwerij dagloners ook in de winter voorzien van arbeid en ze daardoor broodwinning garanderen. Dat wat betreft het medewerkers.
Maar ook op het gebied van het milieu hebben we door de jaren heen steeds nieuwe initiatieven ondernomen. Of het nu gaat om grondstoffen zoals water of hop of om CO2-vermindering of energiemaatregelen, we zijn eigenlijk al meer dan 150 jaar duurzaam onderweg!

Ontwikkeling

Al rond 1900 werd er via de aanschaf van een zogenoemde Berieslungs Kühler bespaard op warm water en vlak na de oorlog realiseerden we nog eens 20% besparing door wederom te investeren in een nieuwe koeltechniek. Tegelijkertijd kon er ook met 10% minder kolen gewerkt worden voor dezelfde productie. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw, dus nog ver voor het milieu hoog op de agenda’s van de politiek of het bedrijfsleven stond hebben we echt grote stappen gezet. Een eigen waterzuiveringsinstallatie op natuurlijke wijze in 1970, brouwhuisoptimalisatie in 1980 (20% energiewinst!) en een 50% vermindering van CO2-inkoop door efficiënt hergebruik tijdens de productie.

De gerst werd zelf verbouwd en in een later stadium vermout. De bostel (draf) wordt onder andere nog steeds als veevoeder gebruikt. In het begin van de vorige eeuw werd door Henri Meens een proef gedaan om zelf hop aan te planten in het heuvelland rondom Thull. Helaas leverde deze aanplant geen hop van voldoende kwaliteit om de proef als geslaagd te zien en het project werd stopgezet.

We blijven steeds op zoek naar duurzamere methodes en hergebruik. In 2013 kwamen we als tweede uit de bus tijdens een benchmarkonderzoek naar energiezuinige middelgrote brouwerijen. In Europa! Dus van alle middelgrote brouwerijen in heel Europa behoren wij al enige tijd tot de allerzuinigsten op het gebied van energie.

In 2015 zijn we over gegaan op 100% groene stroom en gas en door een aanpassing aan onze spoelmachine is er nog eens een besparing op energie en waterverbruik bewerkstelligd. Voor ons zit duurzaamheid, het zuinig omgaan met natuurlijke grondstoffen en het besef dat we mens en milieu respectvol moeten behandelen in het bloed.

Highlights

JAARTAL, ACTIVITEIT  & BESPARING

 

ca. 1900 Aanschaf van een Berieselungs Kühler ca. 5% op warm water
ca. 1913 Proef met eigen hopaanplant door Henri Meens
ca. 1953 Aanschaf van een platenkoeler ca. 20% op warm water
1953 Economiser avant la lettre ca. 10% op kolen
1970 Eigen waterzuiveringsinstallatie op natuurlijke wijze
1980 Brouwhuis optimalisatie ca. 20% energiebesparing
1980 Structurele inzet van frequentieomvormers
1985 CO2 terugwinning door hergebruik ca. 50% minder CO2 inkoop
1990 Stoomketel optimalisatie (drukverlaging) ca. 10% energiebesparing
1995 Optimalisatie van koelinstallatie 2 systemen ca. 10% energiebesparing
2000 Optimalisatie druklucht 2 systemen schroefcompressor ca. 3% energiebesparing
2003 Energiebesparingsonderzoek
2005 Moutinkoop bij regionale mouterij transportkosten bij leverancier
2013 Energiezuinigste middelgrote brouwerij, op één na, van Europa volgens benchmark onderzoek
2013 LED-verlichting in productiehallen ca. 2% energiebesparing
2014 Buitenverlichting Horecazaken vervangen door LED ca. 65% energiebesparing
2014 Continue monitoring bedrijfsprocessen (meten = weten) ca. 3 % energiebesparing
2015 Inkoop van 100% groene stroom en gas
2015 Aanpassing spoelmachine ca. 5% energiebesparing en 40% water
2017 Verlichting in kantoren uitgevoerd in LED ca. 2% energiebesparing
2018 De nieuwe fles heeft minder glas nodig ca. 5% glas
2019 Nieuwe luchtcompressor ca. 15% energiebesparing
2020 Nieuwe flaschpasteur ca. 20% energiebesparing
2020 Revisie spoelmachine ca. 10% energiebesparing
2021 Zonnepanelen & Laadpunten Electrische voertuigen
2021 Circulair – bostel verwerken in chocolade, broodjes, enz. ? www.biedebron.nl

 

Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”