Winkelwagen

Leo, een boekhouder met smaak

By 26 juli 2023augustus 2nd, 2023Nieuws
Foto: Leo Emonts proeft het bier

Leo, een boekhouder met smaak

In dit interview stellen we je graag voor aan Leo Emonts, een gewaardeerd lid van het Alfa-team. Leo woont in Spaubeek, is getrouwd en heeft drie kinderen. Sinds februari 2016 is hij werkzaam bij de Alfa Brouwerij en we vroegen hem waarom hij voor dit werk heeft gekozen.

Hoe werd jij onderdeel van de Alfa Brouwerij?
“In 2015, en volgens mij is daar sindsdien niet zo heel veel in veranderd, was je als 50 plusser te oud om voor een passende nieuwe baan in aanmerking te komen. Tenzij je een technische achtergrond had. Recruitmentbureaus vonden je heel interessant, maar vooral om je CV op tafel te kunnen leggen naast dat van een ideale jongere kandidaat. Via via werd ik erop gewezen dat ze bij Alfa iemand zochten voor administratieve werkzaamheden. Leeftijd speelt hier bij Alfa geen rol, wel wat je kunt en doet. En omdat ik blij was dat ik, op fietsafstand na 3 maanden thuiszitten, weer aan de slag kon heb ik hiervoor gekozen.
Wat natuurlijk ook meespeelt is dat je bij een MKB bedrijf bij meerdere zaken betrokken bent dan alleen je vakgebied, die afwisseling maakt dat het nooit gaat vervelen.”

Een boekhouder met smaak
Een van de meest interessante taken die Leo binnen Alfa mag uitvoeren, is de taak van Tante Wies die hij heeft mogen overnemen – namelijk het proeven van het bier. Hij maakt deel uit van het panel dat dagelijks het bier proeft. Leo, die zichzelf beschrijft als een pils liefhebber, merkt op dat hij natuurlijk al lang wist wat hij lekker vond, maar dat het proeven een vaardigheid was die hij heeft moeten leren van Harry Meens. “En dat is blijkbaar aardig gelukt,” voegt hij er trots aan toe.

Welke werkdag blijft jou altijd bij?
“Nou het is hier nooit saai en er gebeurt heel veel. Uit ervaring weet ik dat dat voor veel MKB bedrijven geldt. De mooiste dagen die je bijblijven zijn toch de dagen dat we met het hele team, zo’n 40 personen, op stap gaan. Of we nu naar De Pin D’rin gaan in Schinnen, in een volkscafé in Antwerpen terechtkomen of bij de Oktoberfeesten in Brunssum zijn, met z’n allen samen beleef je toch de mooiste en vaak opmerkelijke momenten.”

Wat maakt werken bij de Alfa Brouwerij nou zo bijzonder?
Het werken voor een brouwerij is voor Leo een geweldige ervaring. Hij benoemt de vrijdagmiddagborrel als het leukste onderdeel van werken bij Alfa. “Ons product nodigt natuurlijk uit voor een gezellig samenzijn zo af en toe,” verklaart hij. “Vroeger verzamelden we ons regelmatig bij de borrel van de rondleiding van vrijdagmiddag in het Proeflokaal. Nu is er de prachtige horecagelegenheid Bie de Bron waar we regelmatig onder het genot van een Alfa Edel Pils, Ongefilterd Puur of Krachtig Dort de week afsluiten.”

Als we vragen of er iets is dat Leo zou willen veranderen aan de Alfa Brouwerij, antwoordt hij: “Tja, er zijn natuurlijk altijd een hoop dingen die je verbeterd wilt zien. Omdat iets efficiënter kan, iets mooier uitziet of moderner is, of klimaatneutraal, duurzamer of gewoon zuiniger. Maar je hebt nu eenmaal ook te maken met wetgeving, je omgeving en soms geld. De charme van Alfa is dat het al zo lang bestaat en dat in een prachtig buurtschap in het Limburgs heuvelland. Dus wat er ook verandert, het moet altijd passen in het totale plaatje. En de smaak en kwaliteit van ons Alfa Edelpils moet gegarandeerd blijven.”

Heeft Leo een favoriet tussen de Alfa-bieren?
“Ja, ik ben een echte pils drinker, dus ons Alfa Edel Pils is mijn favoriet.” onthult hij. “En op vrijdagmiddag, als het werk is gedaan, nog een Ongefilterd Puur in ons proeflokaal Bie de Bron, proost!”

Waarom moet iedereen een brouwerijbezoek bij ons gedaan hebben?
Leo benadrukt dat het een combinatie is van interessant en leuk. “Je hoort een echt verhaal, geen marketingcampagne zoals bij veel andere brouwerijen. Het is geen museum. Je kunt hier echt beleven, ruiken en proeven. De traditie spat er hier van af. Van vrienden en kennissen die er al eens zijn geweest krijg ik regelmatig te horen, wanneer gaan we weer? En natuurlijk is de afsluitende proeverij de kers op de taart.”

Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”