Winkelwagen

Goed bier heeft tijd nodig

By 16 maart 2018Nieuws
ALFA Bier - Brouwproces

Bier brouwen is bier proeven

Er is een gezegde; bakken en brouwen lukt niet altijd. Het brouwen van bier gaat nu natuurlijk makkelijker dan vroeger, want toen wilde een brouwsel nog wel eens mislukken. Toch is bier maken een relatief eenvoudig proces. Consequent goed bier maken is echter heel wat moeilijker.

Het brouwproces van Alfa Bier is nog steeds het traditionele brouwproces. De receptuur, de manier van brouwen en de grondstoffen zijn nooit veranderd. Daar willen we ook niets aan veranderen, want we doen geen concessie aan de kwaliteit van ons bier. Elke dag opnieuw zetten we ons met passie in om het beste bier te brouwen.

Voor het brouwen worden vier ingrediƫnten gebruikt; het unieke bronwater dat zo zuiver en fijn van smaak is dat het rechtstreeks in de brouwketel wordt gebruikt, gerst dat in de mouterij is vermout, hop en tot slot gist.

Naast de bitterwaardenhop, gebruiken wij voor ons bier vooral veel aromahop, omdat wij een aromatisch, toegankelijk bier willen brouwen. Uniek is ook het Meens stamgist dat we al meer dan 100 jaar gebruiken en dat ons bier die karakteristieke smaakt geeft. Deze gist ligt veilig opgeborgen in een kluis in Keulen, zodat wij daarop terug kunnen vallen wanneer dat nodig is.

Bronwater, mout, hop, en gist worden samengevoegd in het brouwproces. Eerst het unieke bronwater met de beste mout, dat vervolgens in stappen wordt verhit. Nadat het brouwsel aan de kook is gebracht, wordt het gefilterd. Het gefiltreerde brouwsel heet wort en wordt samen met de hop een uur lang gekookt. Vervolgens wordt het brouwsel afgekoeld naar zeven graden en wordt het gist toegevoegd. Het gist moet vervolgens enkele dagen zijn werk gaan doen voordat het bier gelagerd wordt.

Goed bier heeft tijd nodig. We laten ons bier hier lang rijpen. Want alleen door het bier vier tot zes weken te lageren, krijg je mooi toegankelijk bier dat zich onderscheidt door kwaliteit en fijnheid. Want pas na vier tot zes weken proef je die volle, ronde, toegankelijke smaak met die mooie nuances en aroma.

Tot slot het proeven van bier. Want dat doen we allemaal iedere ochtend. Niet drinken maar proeven. Zoals Tante Wies vele tientallen jaren iedere ochtend het bier proefde, doen wij dat nu nog steeds elke ochtend. Want alleen het beste bier mag de brouwerij verlaten.