Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten (6 personen):
- 4 eidooiers
- 50 gram kristalsuiker
- 50 ml Alfa donker bruin bier
Garnituren:
- 4 peren
- 50 gram boter
- 50 gram suiker
- 3 eetlepels honing
- 4 speculaasjes
Dit luchtige nagerecht bestaat uit eidooiers, suiker en alcoholische drank. Dikwijls is dat dus wijn, maar ga je voor Alfa Donker Bruin, dan krijgt je sabayon een leuke twist. En dat bier past toevallig perfect bij de smaken van gekarameliseerde peer en speculaas. Zó lekker.
1. Verkruimel de speculaasjes tot een fijn kruim, bijvoorbeeld in een afsluitbaar zakje waar je met een deegroller overheen gaat.
2. Smelt de boter in een kleine koekenpan en voeg de suiker en honing toe. Laat op een laag vuur karamelliseren en voeg dan de stukjes peer toe. Laat ongeveer 8 minuten bakken, tot de peertjes mooi zacht en gekarameliseerd zijn.
3. Zet ondertussen ook een pan met een laag water op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur lager. Hang er een kom boven die het water niet raakt.
4. Smelt de suiker in een ander pannetje met een klein laagje van het bier op zacht vuur. Giet de rest van het bier erbij.
5. Doe de eidooiers in de kom boven het pannetje zacht kokend water en verwarm deze au bain marie terwijl je blijft kloppen met de garde. Voeg rustig de biersiroop uit het pannetje toe en blijf kloppen tot de sabayon mooi dik is. Pijn aan je spierballen? Gebruik dan eventueel een handmixer.
6. Schep de gekarameliseerde peer in een bierglas (of een ander mooi glas of diep bord) en lepel de sabayon eroverheen. Maak af met het speculaaskruim.
Smakelijk!