Alfa Feitjes

Al 400 jaar woont de familie Meens in het Limburgse buurtschap Thull in Schinnen. Al 150 jaar brouwt de familie bier. Ambachtelijk bier, hoe kan het anders, want ‘trouw aan onszelf’ is ons familie-motto.

Tante Wies proefde elke ochtend ons bier. 75 Jaar lang. Alfa Bier moet een perfecte balans hebben en fris sprankelend zijn. Wij nemen het bierbrouwen serieus, net als de tradities. Dus proeven we zelf elke ochtend ons vers gebrouwen bier.

Joseph Meens stichtte de brouwerij in 1870, het brouwersambacht ging over van vader op zoon. Telkens onder één voorwaarde: Doe geen enkele concessie aan smaak en kwaliteit. Wij doen gehoorzaam wat onze voorvaderen zeiden, dat maakt ons eigenzinnige brouwers.

Ooit wilde een grote brouwer de brouwerij kopen. Henri Meens bedankte beleefd voor de interesse. Hij zei: “Nee dank je, ik ben liever een kleine baas dan een grote knecht”. Wij van Alfa doen geen concessies.

Eén van de dochters van Harry Meens brouwde al op haar twaalfde haar eerste bier. Bierbrouwen zit de familie Meens in het bloed, de vijfde generatie loopt zich al warm.

Voordat het woord duurzaamheid bestond liet Leo Meens al een pasveersloot aanleggen met riet- en biezenvelden om proceswater te reinigen. Tegenwoordig is deze manier van zuiveren ‘state of the art’.

De ene hop is de andere niet. Bovenaan de ranglijst staat de wereldberoemde Tettnanger aromahop. Deze edele hopsoort bepaalt de subtiele afdronk van Alfa Edel Pils, al bijna 150 jaar.

Gist bepaalt de ziel van elk bier en geeft het een uniek karakter. Alfa Edel Pils ontleent zijn verfrissende en authentieke smaak aan de Meens stamgist, die al sinds jaar en dag wordt gebruikt.

Ons 6000 jaar oude bronwater is maar beperkt beschikbaar en dus is onze brouwcapaciteit gelimiteerd. Ieder flesje wordt apart genummerd met een unieke ‘AlfaCode’. 100% Bronwater dus.

Alfa Krachtig Dort is geïnspireerd op de brouwtraditie uit Duitsland. Dit bier heeft een krachtig mout-en hoparoma en een uitmuntend bouquet. Wij hechten aan traditie: Krachtig Dort rijpt maandenlang tot een mooi gebalanceerde smaak.

Wij houden niet van fratsen, wel van een heel goed, fris, verfijnd en ambachtelijk bier. Dát is al 150 jaar onze familietraditie en daar houden we het bij.

Het recept van Joseph Meens uit 1870 wordt nog steeds gebruikt: gerstemout, bronwater, hop en gist. Authentiek brouwen (decoctie), zonder concessies aan smaak en kwaliteit.

Ons Edel Pils tooit zich met een ferme schuimkraag die de smaak beschermt. Die schuimkraag ontstaat onder meer uit zorgvuldig geselecteerde gerstemout. We laten de natuur zijn werk doen.

Goed bier is een kwestie van geduld. Zo laten wij Alfa Edel Pils koud en vooral ook langzaam vergisten en geven het ruim de tijd om te rijpen, waardoor het precies de smaak krijgt die wij willen.

De naam Edel Pils is niet zomaar gekozen, want het overtreft de standaard van pils in smaak en kwaliteit. Vol, fris, verfijnd, eigenzinnig en met een evenwichtig hop/mout aroma.

Alfa Lentebok is een fris voorjaarsbier met een citrus-achtige smaak. We brouwen dit met zeer verfijnde aromahopsoorten. De kleur is diep oranje tot brons door het gebruik van licht gekarameliseerde mouten.

Alfa Donker Bruin wordt op authentieke wijze gebrouwen en heeft een zacht zoet karakter. Deze isotone drank is uitermate geschikt als dorstlesser na een sportieve prestatie.

Alfa Herfstbok heeft een robijnrode kleur en de goede smaakbalans is afkomstig van speciaal geselecteerde gebrande mouten. Ons Herfstbok heeft een karamelachtige en krachtig kruidige smaak.

Wie Zuid-Limburg zegt, zegt heuvels, vakwerk, vlaai, stroop, bier en genieten van het leven. Wij koesteren dat gevoel. Onze brouwerij ligt niet voor niets midden in het Limburgse Heuvelland. Wie Limburg zegt, zegt Alfa Bier.

Kwaliteit van leven staat in Limburg hoog in het vaandel. Limburgers zijn levensgenieters die het goede koesteren. En daar hoort een goed glas bier bij. Liefst bier met een zachte A natuurlijk. De A van Alfa.

Vroeger waren er geen etiketten. De naam van het merk stond in reliëf in het glas. Embossed heet dat. Om de kwaliteit van vroeger te benadrukken zijn onze nieuwe flessen weer ouderwets embossed. Tijdloos, dus eigenlijk.

Onze nieuwe fles heeft een ranke hals. En als je er oog voor hebt, dan zie je dat er een ketting om de hals is gedrapeerd met een rood lakzegel. Als ode aan Tante Wies die 75 jaar lang de verfijnde smaak bewaakte.

Er zijn talloze bronnen in ons land waar water uit komt, maar er zijn slechts een paar officiële bronnen in Nederland. Daar komt gecertificeerd bronwater uit en dat is beter voor het brouwen van bier dan mineraalwater. Dat verklaart alles!

Uit verschillende overleveringen is uiteindelijk het beeld ontstaan van Gambrinus, de koning van het bier. Als brouwers van goddelijk bier moest Gambrinus vanzelfsprekend een plaats krijgen bij ons in Schinnen. Zijn beeltenis siert de voorgevel.

Bostel is het restproduct dat overblijft tijdens het brouwproces. Eiwitrijk en vol energie. Daar weten wij wel raad mee. Onze brouwerij komt voort uit de boerderij en dus gebruiken we het als veevoer. Brouwer blij, koeien blij.

Wij zijn zuinig op al onze ingrediënten. En dat geldt zeker voor onze gist. Onze stamgist is al 100 jaar oud en ligt opgeslagen in de befaamde gistkluis in Keulen. Regelmatig reizen wij naar Keulen om weer met de oergist te beginnen. Alles voor de goede smaak!

Een kroonkurk alleen is voor ons niet genoeg. Daarom voorzien wij al onze flessen van een  sluitzegel. Doelbewust, want hiermee bezegelen wij de kwaliteit van het product onder de kroonkurk. Heldere boodschap.

Op een lekker glas bier hoort een ferme schuimkraag. Dat ziet er uitnodigend uit en schuim heeft ook een belangrijke functie. Het houdt het bier sprankelend en fris. De perfecte schuimkraag is een must, want schuim is heilig voor de brouwer.

Van bier moet je genieten, met volle teugen. Nippen mag ook, net als het volgende glas. Na een paar glazen moet het bier nog steeds smaken. Doordrinkbaarheid en finesse noemen we dat.

Natuurlijk maken wij als professionele brouwers ook gebruik van computers in het brouwproces. Maar onze brouwers kijken, ruiken, proeven en sturen bij. Er is tenslotte een verschil tussen computerondersteund en computergestuurd.

Naast de bekende biermerken beleven we tegenwoordig de opkomst van talloze kleine en soms hele kleine brouwerijen. Wij verwelkomen deze verfrissende revival en proeven de verwantschap: de passie voor bier en de liefde voor het vak.

In onze inmiddels bijna 150-jarige geschiedenis hebben we veel erkenning gekregen. Prijzen van kenners en consumenten in binnen- en buitenland. In 2018 was Alfa Edel Pils het beste van alle in de landelijke supermarkt verkrijgbare bieren, volgens de Dutch Beer Challenge.

Vanuit onze brouwerij in het Limburgse buurtschap Thull hebben wij ons bier over de hele wereld verkocht. Van Engeland tot Amerika en van Rusland tot China. Inmiddels is de export een onderdeel van ons succes en daar zijn we best trots op.

In 1870 begon Joseph Meens met het brouwen van bier. Een bijproduct op zijn boerenbedrijf. Hij kon natuurlijk niet bevroeden dat zijn achterkleinzoon Harry Meens tot op de dag van vandaag de familietraditie voortzet. Het kan verkeren.

Als Harry Meens begint te vertellen over het brouwproces dan duizelt het je al snel. Het brouwen van bier is een ingewikkeld proces. Waar je overigens niet al te ingewikkeld over moet doen, want als Harry inschenkt dan is het wat het is: gewoon lekker.

Joseph Meens begon in 1870 bier te brouwen en tot 1953 was het Meens Bier. Met de groei van de wereldeconomie groeide het belang van sterke internationale merken. Meens Bier werd Alfa Bier. Alfa, de 1e letter van het alfabet, die klinkt zoals het bier smaakt: lekker.

Niet iedereen kan Thull meteen plaatsen. Een buurtschap in Schinnen in het prachtig glooiende Limburgse Heuvelland. Een harmonieuze setting voor de ongeveer 150 inwoners. En een perfecte locatie voor een brouwerij die traditie koestert.

Natuurlijk zijn we een bedrijf net als zoveel andere. Met regels, een organogram, organisatieprocessen en een bedrijfscultuur. Maar in één opzicht zijn we echt anders dan andere bedrijven. Wij zijn allemaal bierliefhebbers. Bier verbroedert.

Laten we eerlijk zijn: veel bier is mainstream, massa = kassa. Alfa durft zich te onderscheiden: gelimiteerd bronwater, de beste gerst, tophop, al 100 jaar een eigen reingistcultuur, rustig brouwproces, doordachte duurzaamheid, terughoudende marketing. Typisch Alfa.

winactie

Ben jij 18 jaar of ouder?