Winkelwagen

Eerste samenwerking levert mooi eindproduct

By 1 augustus 2019Nieuws

Het resultaat van onze eerste samenwerking met Gerlachus Bierbrouwerij & Whiskystokerij is een zachte ALFA likeur. Na anderhalf jaar brainstormen en proberen, proeven en bijstellen was het eindresultaat daar. De aanleiding was de fusie van onder andere Nuth, Schinnen en Onderbanken tot de nieuwe gemeente Beekdaelen.

Thijs Has begon de Gerlachus Bierbrouwerij & Whiskystokerij in 2002 als een hobbybrouwerij en in 2014 startte hij met distilleren, hoofdzakelijk van whisky. In 2015 werd de eerste Limburgse ‘Wiskie’ gepresenteerd en sinds vorig jaar is ook de 3 jaar oude variant op de markt verschenen. Naast whisky maakt Gerlachus kleine batches bier, Limburgse gin en diverse likeuren waaronder dus ook de Alfa likeur.

Thijs Has
‘Ik had bedacht om een bier te brouwen ter gelegenheid van die fusie en de krant heeft dat begin 2018 opgepikt. Omdat ik had aangegeven dit misschien te willen brouwen samen met een brouwerij uit Schinnen en een uit Onderbanken, nam Harry contact met me op om eens samen hierover te praten. Een bier bleek toch wat te ver gezocht en we kwamen uit op een likeur ter gelegenheid van de nieuwe gemeente. Likeur op basis van bier leek een leuk idee en dat was vrij snel een schot in de roos! Daarna is de ontwerper aan de slag gegaan met een mooi etiket en zo konden we in juli een mooi en lekker product presenteren.’

Omdat wij trouw aan onszelf zijn zit ook in deze likeur alcohol, namelijk 14,9%. Het alcoholpercentage bepaalt de smaaksterkte van het eindproduct, dus dat moet nauwkeurig gebeuren. De alcohol wordt twee keer gedistilleerd tot dat deze sterk genoeg is. Na het distilleren wordt een deel ALFA bier toegevoegd. Om de smaak en kleur nog wat sterker te maken voegt Gerlachus suiker toe die vooraf wordt bewerkt zodat deze de juiste smaak oplevert. Het resultaat is een zachte en zoete likeur met 14,9% alcohol waarin de kenmerkende ALFA hop duidelijk aanwezig is.

Alfa likeur is het eerste product uit Beekdaelen dat is ontstaan door toedoen van de fusie. Geïnspireerd door het samenvoegen van gemeentes en de gestimuleerde onderlinge samenwerking besloten Alfa en Gerlachus samen een nieuw, nog niet bestaand product te ontwikkelen dat het beste van twee werelden samenvoegt. De pioniersgeest van de ondernemers uit Schinnen en Nuth en de drive om te experimenteren bleken de juiste ingrediënten voor een inspirerende en prettige samenwerking over de oude gemeentegrenzen heen. Een samenwerking die in de toekomst vast en zeker nog meer gaat opleveren!

Wij blijven trouw aan onszelf!

Alfa Bier

Alfa Bier

Gelegen in het unieke Limburgse heuvellandschap ligt onze familiebrouwerij. In 1870 opgericht door Joseph Meens en momenteel geleid door de 4e generatie in de hoedanigheid van Harry Meens. En de vijfde generatie staat te popelen om over een aantal jaren de familietraditie voort te zetten. “Bierbrouwen is passioneel bezig zijn met een product”