fbpx

Winkelwagen

Top Secret Alfa Bier Gist!

By 16 maart 2018Nieuws

Ons gist wordt veilig bewaard in een gistbank

Opgeslagen in een kluis in Keulen (Duitsland) ligt één van de geheimen van Alfa Bier: Meens stamgist. Uniek voor ieder bier is het gebruikte gist. Om de karakteristieke smaak van een bier tientallen jaren, en in ons geval al bijna 150 jaar, gelijk te houden moet er steeds met dit specifieke gist als uitgangspunt worden gebrouwen.

Om te voorkomen dat er ook maar iets met het gist kan gebeuren, wordt het veilig op een speciale locatie, een zogenoemde gistbank, bewaard. Nederland kent geen gistbank, dus wij laten onze gisten bewaren en bewaken in Duitsland. Het brouwen van bier kent een aantal fasen waaronder het gistingsproces, waarbij gist wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een vrij cruciaal onderdeel van het brouwproces, namelijk het omzetten van suikers in onder andere alcohol.

Alfa Bier maakt geen limonade maar echte bieren en daarbij is het gistingsproces dus van groot belang. Voor ons Edel Pils gebeurt dit op een temperatuur tussen 4 en 12° C. Gist zakt over een periode van 7 tot 10 dagen naar de bodem van het gistingsvat, vandaar dat je spreekt van lage gisting. Bij hoge gisting wordt gebruikgemaakt van een ander type gist dat de bijzondere eigenschap heeft bovenaan te komen drijven. Niet onlogisch dus dat men hier de naam hoge gisting aan heeft meegegeven. De temperatuur tijdens het gistingsproces ligt hierbij overigens aanzienlijk hoger: tussen de 15 en 25°C.

Bieren van lage gisting zijn doorgaans frisse dorstlessende bieren met een uitgesproken hopsmaak en een wat lager alcoholpercentage. Pils, al vanaf het midden van de 19e eeuw gebrouwen in de Tsjechische stad Pilzen, behoort tot de lage gisting bieren. En ons Alfa Edel Pils is een fraaie exponent van een lage gisting bier. Bieren van hoge gisting worden als degustatiebieren beschouwd, hebben een vrij hoog alcoholpercentage en bezitten wat complexere aroma’s en minder koolzuurgas dan bieren van lage gisting. Ook worden ze meestal op een iets hogere temperatuur gedronken.

Maar gist is dus belangrijk voor de constante kwaliteit en smaak van een bier. Daarom is het zo belangrijk dat het zorgvuldig en veilig wordt opgeslagen. In een soort Fort Knox voor biergisten! Top Secret!